Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito -ohjaajan koulutus

Tule kouluttautumaan lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito-ohjaajaksi! Seuraava koulutus alkaa lokakuussa 2019. Koulutukseen otetaan ilmoittatumisia vastaan nyt.  Koulutus toteutetaan nyt jo viidettä kertaa ja ryhmä on täyttynyt aikaisemmin nopeasti, joten lähetä hakemuksesi jo tänään!

Koulutuksen tavoitteena on tarjota tietoa, menetelmiä ja valmiuksia toteuttaa lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitoja vahvistavaa opetusta ja ohjausta. Ohjaamisen ja opettamisen perustana on opettajan ja ohjaajan omien tunne- ja tietoisuustaitojen vahvistaminen.

 

Koulutuksessa opit:

-tietoisuustaitojen perusteet sekä kuulet tutkimuksesta tietoisuustaitoihin liittyen
-työskentelemään stressin, haastavien tunteiden ja ajatusten kanssa sekä vahvistamaan tunne- ja tietoisuustaitojasi
-myötätuntoa itseäsi sekä muita kohtaan
-tietoista vuorovaikutusta
-välineet ja tuen harjoittaa tietoisuustaitoja osana arkeasi
-Koulutus antaa tietoa, menetelmiä ja valmiuksia ohjata tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille.
-Saat myös osana koulutusta Mindful Schools:in opetusohjelman käyttöösi. Mindful Schoolsin ohjelma sisältää kaksi erillistä ohjelmaa: lapsille (5-12v.) ja nuorillle (12-17v.). Tämä tutkimukseen perustuva ohjelma sisältää 16-18 valmista opetustuokiota. Ohjelmaa on opetettu noin 750 000 lapselle ja nuorelle maailman laajuisesti. Voit tutustua siihen tarkemmin täältä:

Koulutuksen tiedot

Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito -ohjaaja

1. moduuli

Tunne- ja tietoisuustaitoinen opettaja/ohjaaja 

Keskeiset sisällöt ja toteuttamistapa

Koulutuksen ensimmäisessä moduulissa kasvatetaan opettajan ymmärrystä tunne- ja tietoisuustaidoista eli mindfulnessista. Oman harjoitusprosessin ja kokemuksen kautta syvennytään tunne- ja tietoisuustaitoihin sekä saadaan välineet ja tuki opettajan/ohjaajan tunne- ja tietoisuustaitojen vahvistamiseen.

 

Opitaan tutkimuksesta tietoisuustaitojen takana sekä välineitä työskennellä tunteiden, ajatuksien ja mielen kanssa työssä opettajana ja ohjaajana. Koulutus tarjoaa välineet ja tuen aloittaa tunne- ja tietoisuustaitojen vahvistaminen omasta itsestä, mikä mahdollistaa niiden opettamisen lapsille ja nuorille. Koulutuksen ensimmäisessä moduulissa käydään läpi 8-viikon mindfulness-intensiivikurssi, jonka kouluttaja on kehittänyt erityisesti kasvatusalan ammattilaisille UCLA:ssa (University of California, Los Angeles) pohjautuen amerikkalaiseen mindfulness-tutkimukseen. Kurssi on rakennettu UCLA yliopiston huippukouluttajien ohjauksessa. Kurssi sisältää myös myötätunto- ja itsemyötätuntotaitojen kehittämistä. 

Sisältää 5 lähipäivää ja  oppimispäiväkirjan kirjoittamisen sekä kirjallisuuteen tutustumista

 

Koulutusosio toteutetaan 26.10-14.12.2019

 

2. moduuli

Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitojen ohjaaminen

 

Keskeiset sisällöt ja toteuttamistapa

Kurssin toinen moduuli antaa välineet ohjata tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille. Koulutus antaa tietoa, menetelmiä ja valmiuksia ohjata tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille. Tässä modulissa tutustutaan myös Mindful Schools -opetusohjelmaan. Mindful Schools -ohjelma sisältää kaksi erillistä opetusohjelmaa lapsille (5-12v.) ja nuorille (12-17v.). Molemmat ohjelmat sisältävät 16-18 valmista opetustuokiota ohjaajan käyttöön. Ohjelma perustuu tutkimukseen ja on opetettu jo noin 750 000 lapselle ja nuorelle maailman laajuisesti.

 

Sisältää 4 lähipäivää,  kirjallisuuteen tutustumista sekä kehittämiskokeilun toteuttamisen omassa työssä hyödynnettävästä tunne- ja tietoisuustaitokokonaisuudesta.

Koulutusosio toteutetaan  17.-18.1.2020 ja 24.-25.1.2020

 

 

3. moduuli

Päätösseminaari 

 

Kolmas moduuli on yhden lähipäivän päätösseminaari lokakuussa (14.03.2020), jossa esitellään lopputöitä ja jaetaan hyviä toimintatapoja/käytäntöjä. Osallistujat esittelevät päätösseminaarissa omia kehittämiskokeilujaan ja niissä muodostuneita hyviä toimintatapoja ja käytäntöjä. Päätösseminaari sisältää myös osallistavaa työnohjauksellista ryhmätyöskentelyä. Päätösseminaariin valmistaudutaan jakamalla kehittämistehtävät ennen seminaaria 

 

Koulutuksen tiedot vuonna 2019:

Aika: la 26.10, la 9.11 sekä la 30.11 klo.10-16, pe-la 13.-14.12.2019 ja pe-la 17.-18.1.2020 sekä pe-la 24.-25.1.2020 sekä la 14.3.2020 klo.10-16

Paikka: Uudenmaankatu 39, Kamppi, 00120 Helsinki

Hinta: 1450 euroa (+alv.24%) yht. 1798 €  Koulutuksen voi maksaa yhdessä, kolmessa tai seitsemässä erässä.

Kenelle: Koulutus soveltuu hyvin opettajille, lastentarhanopettajille ja kuraattoreille sekä muille kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisille sekä kaikille lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitojen ohjaamisesta kiinnostuneille, joilla on kokemusta lapsiryhmien ohjaamisesta. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aikaisempaa mindfulness-koulutusta, mutta siitä on hyötyä.

Kouluttaja: FM Hanne Laasala on Euroopan ainoita UCLA:n (University of California, Los Angeles) kouluttamia Mindfulness-kouluttajia. Hän on koulutukseltaan myös erityisopettaja, aineenopettaja sekä rehtori. Hän tekee parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopistoon aiheella Hyvinvoiva koulu -tietoisuustaidot hyvinvoinnin sekä tunnetaitojen kehittäjänä oppilailla sekä opettajilla. Hän on lasten ja nuorten tietoisuustaito -kouluttaja (.b, Mindful Schools, Susan Kaiser Greenland) ja kouluttaa säännöllisesti aikuisia ja opettajia tietoisuustaidoista Suomen mindfulness-instituutissa sekä Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa. Lisäksi hänellä on vuosien kokemus peruskoulun opettajana.

 

Ilmoittaudu koulutukseen

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää otathan yhteyttä,  autan mielelläni

050 5128588

 

Koulutuskokemuksia

 

Olen vuosien varrella perehtynyt hieman Mindfulnessiin ja koin, että siitä saattaisi olla hyötyä myös työssäni erityisluokanopettajana. Keväällä 2017 törmäsin lapsien ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitojen ohjaajakoulutukseen ja päätin lähteä kokeilemaan. Koulutus antoi minulle itselleni todella paljon. Koen, että tunne-elämäni syveni, hallitsen paremmin stressiäni ja pystyn suhtautumaan empaattisemmin oppilaihini ja perheeseeni. Toisaalta pystyn myös jämäkämmin sanomaan ei, kun aika vaati sitä, koska itsekunnioitukseni on kasvanut. Myös minä ja minun hyvinvointini on tärkeää monelle. Mindfulness on muuttunut osaksi jokapäivästä rutiiniani, josta olen todella kiitollinen. Syksyllä 2017 ryhdyin myös itse hyödyntämään opittuja taitojani työelämässä. Ensimmäisen luokan kanssa työskennellessäni palaute on välitöntä ja lasten huomiot hurmaavia. Lapset pyytävät minulta taikakelloa päivittäin, ja tunne- ja tietoisuustaidot ovat sujahtaneet sujuvasti osaksi kouluarkeamme. Olen myös päässyt kokeilemaan ohjaajataitojani hieman kriittisemmän yleisön edessä, kun olen ryhtynyt vetämään kurssia yhdelle 14-vuotiaiden poikien salibandyjoukkueelle. Pojat tekevät harjoituksensa kiltisti ja hiljaa. Vanhemmilta olen saanut palautetta, että kotona pojat sitten ovat asiaan palanneet ja kovasti pitäneet harjoituksista.  Yksi pojista kertoi käyttäneensä tekniikoita ennen koetta koulussa. Aika näyttää, auttaako tunne- ja tietoisuustaidot poikia hallitsemaan itseään pelikentällä.

Tarumaija Aalto, erityisluokanopettaja, TurkuOlen nyt reilun kuukauden pitänyt tunne- ja tietoisuustaito-tunteja 1-3.-luokille. Tuntien saama palaute ja vaikutus on todella yllättänyt minut: lapset odottavat tunteja innokkaasti ja kyselevät niiden perään, jos tunti on jäänyt pois. En osannut kuvitella, että lapset todella sitoutuvat harjoituksiin ja tekevät niitä esim. treeneissä tai heille hankalissa tilanteissa. Moni kertoo tekevänsä harjoituksia myös ennen nukkumaanmenoa tai heti herättyään. Luokanopettajat ovat huomanneet, että harjoitukset rauhoittavat levotontakin luokkaa. En ole koskaan saanut huoltajilta niin paljon hyvää palautetta kuin tunne- ja tietoisuustaitotunneilta olen saanut - vaikka en ole edes luokan varsinainen opettaja. Huoltajat ovat toivoneet, että myös heidän koulussa olevat vanhemmat sisarukset saisivat tunne- ja tietoisuustaitotunteja: ”Tämä on juuri sitä, mitä nykylapset todella tarvitsevat”, kirjoitti eräskin äiti minulle. Kurssilta saamani materiaali antaa selkeät ohjeet tuntien pitämiseen. On ollut helppo aloittaa tuntien pitäminen.

Kaikki tämä on liikuttanut minua syvästi, mutta eniten kurssi on antanut minulle itselleni. Olen saanut elämääni kipeästi kaipaamaa levollisuutta, olen oppinut tunnistamaan omat rajani ja hyväksymään itseäni sellaisena kuin olen. Myötätunto itseä kohtaan on lisännyt hyväksyntää koko elämää ja kaikkia sen kulkijoita kohtaan. Armollisuuden sävy on piirtynyt päiviini ja olen nauttinut työstäni ja elämästäni enemmän kuin koskaan.

Maria Luhtaniemi, luokanopettaja, Espoo

050 5128588

Hanne Laasala

hanne.laasala@gmail.com

©2019 by Hanne Laasala

Ota yhteyttä