top of page

Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito -ohjaajan koulutus, 15 op.

Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito -ohjaajakoulutus on täydennyskoulutusohjelma kasvatus-, opetus- ja sosiaalialan ammattilaisille. Koulutus on kehitetty OPS:sta nousseeseen hyvinvointiopetuksen tarpeeseen ja tarjoaa välineitä opettaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja tietoisuustaitoja. Koulutus tarjoaa välineitä  tukea itsetuntemuksen vahvistumista, stressinhallinnan taitojen ja myötätunnon opettamiseen lapsille ja nuorille.

Koulutuskokonaisuutta on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.

 Koulutus tukee opettajan ja ohjaajan omien tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistumista, työssä jaksamista

ja tuo luokkahuoneisiin ja lapsiryhmiin taitoja tukea systemaattisesti hyvinvointitaitojen vahvistumista ja arvostavan kohtaamisen taitoja !

Seuraava koulutus alkaa huhtikuussa 2024!

Koulutus: Service

Koulutuksessa opit:

- tietoisuustaitojen perusteet sekä kuulet tutkimuksesta tietoisuustaitoihin liittyen
- työskentelemään stressin, haastavien tunteiden ja ajatusten kanssa sekä vahvistamaan     tunne- ja tietoisuustaitojasi
- myötätuntoa itseäsi sekä muita kohtaan
- vuorovaikutustaitoja sekä taitoja läsnäolevaan arvostavaan kohtaamiseen
- välineet ja tuen harjoittaa tunne- ja tietoisuustaitoja osana arkeasi oman hyvinvointisi tukena
- Koulutus antaa tietoa, menetelmiä ja valmiuksia ohjata tunne- ja tietoisuustaitoja

lapsille ja nuorille ja vahvistaa systemaattisesti lasten ja nuorten tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistumista.
- Saat osana koulutusta käyttöösi opetusohjelman, joka sisältää valmiita opetustuokioita lapsille ja nuorille (Mindful Schools) sekä hyvinvoinnin vuosikellon systemaattisen tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen.

- Verkostoidut muiden alan ammattilaisten kanssa ja saat opiskelullesi vertaisryhmän tuen.
 

Teacher and Class

Koulutuksen tiedot

Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito -ohjaaja

1. moduuli

Tunne- ja tietoisuustaitoinen opettaja/ohjaaja

Keskeiset sisällöt ja toteuttamistapa:

Koulutuksen ensimmäisessä moduulissa kasvatetaan opettajan ymmärrystä tunne- ja tietoisuustaidoista eli mindfulnessista. Oman harjoitusprosessin ja kokemuksen kautta syvennytään tunne- ja tietoisuustaitoihin sekä saadaan välineet ja tuki opettajan/ohjaajan tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen.

 

Opitaan tutkimuksesta tietoisuustaitojen takana sekä välineitä työskennellä tunteiden, ajatuksien ja mielen kanssa työssä opettajana ja ohjaajana. Koulutus tarjoaa välineet ja tuen aloittaa tunne- ja tietoisuustaitojen vahvistaminen omasta itsestä, mikä mahdollistaa niiden opettamisen lapsille ja nuorille. Koulutuksen ensimmäisessä moduulissa käydään läpi 8-viikon mindfulness-intensiivikurssi, jonka kouluttaja on kehittänyt erityisesti kasvatusalan ammattilaisille UCLA:ssa (University of California, Los Angeles) pohjautuen amerikkalaiseen mindfulness-tutkimukseen. Kurssi on rakennettu UCLA yliopiston huippukouluttajien ohjauksessa. Kurssi sisältää myös myötätunto- ja itsemyötätuntotaitojen kehittämistä, joka auttaa opettajaa ja ohjaaja työssä jaksamisessa.

Sisältää 5 etäpäivää ja oppimispäiväkirjan kirjoittamisen sekä kirjallisuuteen tutustumista.

 

1. moduuli toteutetaan seuraavasti vuonna 2024:

1. koulutuspäivä to 11.4  klo 12-18 (live online osuus klo.15-18)

2. koulutuspäivä to 25.4 klo 12-18 (live online osuus klo.16.30-18)

3. koulutuspäivä to 2.5 klo 12-18 (live online osuus klo.15.15-18)

4. koulutuspäivä pe 24.5 klo 12-18 (live online osuus klo.15:15-18)

5. koulutuspäivä la 25.5 klo 10-16.30 ( live online osuus klo13.15-16.30)

 

2. moduuli

Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitojen ohjaaminen

 

Keskeiset sisällöt ja toteuttamistapa:

Kurssin toinen moduuli antaa välineet ohjata tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille. Koulutus antaa tietoa, menetelmiä ja valmiuksia ohjata tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille. Tässä moduulissa tutustutaan myös eri opetusohjelmiin meillä ja maailmalla. Saat koulutuksessa käyttöösi opetusohjelman, joka sisältää valmiita opetustuokioita niin lapsille (5-12v)

kuin nuorillekin (12-17v). Opetusohjelma on opettajien laatima ja perustuu tutkimukseen.

 

Sisältää 4 etäpäivää,  kirjallisuuteen tutustumista sekä kehittämiskokeilun toteuttamisen omassa työssä hyödynnettävästä tunne- ja tietoisuustaitokokonaisuudesta.

 

2. moduuli toteutetaan seuraavasti:

6.koulutuspäivä pe 2.8.24 klo10-16 (Live online osuus klo14-16)

7. koulutuspäivä la 3.8.24 klo10-16 (Live online osuus klo13.15-16)

8.koulutuspäivä pe 27.9.24 klo12-18 (Live online osuus klo14.30-18)

9. koulutuspäivä la 28.9.24 klo 10-16 (Live online osuus klo13.30-16)

 

3. moduuli

Päätösseminaari

 

Kolmas moduuli on yhden etäpäivän päätösseminaari, jossa esitellään lopputöitä ja jaetaan hyviä toimintatapoja/käytäntöjä. Osallistujat esittelevät päätösseminaarissa omia kehittämiskokeilujaan ja niissä muodostuneita hyviä toimintatapoja ja käytäntöjä. Päätösseminaari sisältää myös osallistavaa työnohjauksellista ryhmätyöskentelyä. Päätösseminaariin valmistaudutaan jakamalla kehittämistehtävät ennen seminaaria.

Päätösseminaari toteutetaan

10. koulutuspäivä la 26.10.2024 klo 10-16 (kokopäivän live-online)

 

 

Koulutuksen tiedot vuonna 2024

Aika: Koulutuspäivät ovat huhtikuu sta lokakuuhun 2024

Paikka: Toteutetaan etäopintoina

Hinta: 1550 euroa ( sisältää alv.24% )

Ilmoittaudut mukaan maksamalla varausmaksun 10% koulutusmaksusta 155€ (sis alv.24%)

Koulutuksen loppusumman voit maksaa yhdessä erässä tai kerran kuussa 7 erässä laskutuksella 

Kenelle: Koulutus soveltuu hyvin opettajille, lastentarhanopettajille ja kuraattoreille, koulupsykologeille sekä muille kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisille sekä kaikille lasten ja nuorten tunne- ja vuorovaikutus- ja tietoisuustaitojen ohjaamisesta kiinnostuneille, joilla on kokemusta lapsiryhmien ohjaamisesta. ​

Kouluttajat: Koulutusjohtajana ja pääkouluttaja  FM väitöskirjatutkija, erityisopettaja ja rehtori Hanne Savunen

Koulutus: Welcome

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää otathan yhteyttä, autan mielelläni

Soittopyynnön voi laittaa sähköpostin kautta

Lämmin kiitos hakemuksesta. Sinuun otetaan yhteyttä!

Koulutus: Contact

Koulutuksesta sanottua

Koulutus: Testimonial

Suosittelen koulutusta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vahvistamaan hyvinvointiaan tunne ja tietoisuustaitojen harjaantumisen kautta. Näen, että koulutuksesta on ollut hyötyä paitsi oman hyvinvoinnin tukemiseen, myös ammatillisesti lämpimän ja läsnäolevan vuorovaikutuksen rakentamiseen muiden kanssa.

Pihla Rautanen, luokanopettaja ja väitöskirjatutkija

Koulutus on monipuolinen ja joustavasti toteutettavissa. Koulutus sisältää sopivasti teoriaa ja käytännön harjoittelua. Kouluttajat ovat lämmminhenkisiä ja asiantuntevia. Vertaisryhmä tukee koulutuksen aikana omaa ohjaajana kehittymistä ja tarjoaa mahdollisuuden kokemusten jakamiseen. Koulutuksen opit ovat sovellettavissa moneen eri tilanteeseen. Suosittelen!

Anna-Maria Hotari, erityisopettaja

Olen vuosien varrella perehtynyt hieman Mindfulnessiin ja koin, että siitä saattaisi olla hyötyä myös työssäni erityisluokanopettajana. Keväällä 2017 törmäsin lapsien ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitojen ohjaajakoulutukseen ja päätin lähteä kokeilemaan. Koulutus antoi minulle itselleni todella paljon. Koen, että tunne-elämäni syveni, hallitsen paremmin stressiäni ja pystyn suhtautumaan empaattisemmin oppilaihini ja perheeseeni. Toisaalta pystyn myös jämäkämmin sanomaan ei, kun aika vaati sitä, koska itsekunnioitukseni on kasvanut. Myös minä ja minun hyvinvointini on tärkeää monelle. Mindfulness on muuttunut osaksi jokapäivästä rutiiniani, josta olen todella kiitollinen. Syksyllä 2017 ryhdyin myös itse hyödyntämään opittuja taitojani työelämässä. Ensimmäisen luokan kanssa työskennellessäni palaute on välitöntä ja lasten huomiot hurmaavia. Lapset pyytävät minulta taikakelloa päivittäin, ja tunne- ja tietoisuustaidot ovat sujahtaneet sujuvasti osaksi kouluarkeamme. Olen myös päässyt kokeilemaan ohjaajataitojani hieman kriittisemmän yleisön edessä, kun olen ryhtynyt vetämään kurssia yhdelle 14-vuotiaiden poikien salibandyjoukkueelle. Pojat tekevät harjoituksensa kiltisti ja hiljaa. Vanhemmilta olen saanut palautetta, että kotona pojat sitten ovat asiaan palanneet ja kovasti pitäneet harjoituksista.  Yksi pojista kertoi käyttäneensä tekniikoita ennen koetta koulussa. Aika näyttää, auttaako tunne- ja tietoisuustaidot poikia hallitsemaan itseään pelikentällä.

Tarumaija Aalto, erityisluokanopettaja, TurkuOlen nyt reilun kuukauden pitänyt tunne- ja tietoisuustaito-tunteja 1-3.-luokille. Tuntien saama palaute ja vaikutus on todella yllättänyt minut: lapset odottavat tunteja innokkaasti ja kyselevät niiden perään, jos tunti on jäänyt pois. En osannut kuvitella, että lapset todella sitoutuvat harjoituksiin ja tekevät niitä esim. treeneissä tai heille hankalissa tilanteissa. Moni kertoo tekevänsä harjoituksia myös ennen nukkumaanmenoa tai heti herättyään. Luokanopettajat ovat huomanneet, että harjoitukset rauhoittavat levotontakin luokkaa. En ole koskaan saanut huoltajilta niin paljon hyvää palautetta kuin tunne- ja tietoisuustaitotunneilta olen saanut - vaikka en ole edes luokan varsinainen opettaja. Huoltajat ovat toivoneet, että myös heidän koulussa olevat vanhemmat sisarukset saisivat tunne- ja tietoisuustaitotunteja: ”Tämä on juuri sitä, mitä nykylapset todella tarvitsevat”, kirjoitti eräskin äiti minulle. Kurssilta saamani materiaali antaa selkeät ohjeet tuntien pitämiseen. On ollut helppo aloittaa tuntien pitäminen.

Kaikki tämä on liikuttanut minua syvästi, mutta eniten kurssi on antanut minulle itselleni. Olen saanut elämääni kipeästi kaipaamaa levollisuutta, olen oppinut tunnistamaan omat rajani ja hyväksymään itseäni sellaisena kuin olen. Myötätunto itseä kohtaan on lisännyt hyväksyntää koko elämää ja kaikkia sen kulkijoita kohtaan. Armollisuuden sävy on piirtynyt päiviini ja olen nauttinut työstäni ja elämästäni enemmän kuin koskaan.

Maria Luhtaniemi, luokanopettaja, Espoo

bottom of page